Jak vyrábět kvalitní pitnou vodu?
K výrobě pitné vody pomocí různých technologií úprav je obecně zapotřebí několika stupňů (usazování, flotace, adsorpce na aktivním uhlí, filtrace apod.).
Eliminace nežádoucích složek
Používáme specifické úpravy, které umožňují odstranit z vody některé složky:
- Suspendované pevné látky a rozpuštěné organické látky
- Některé minerály (železo, mangan, arsen, sírany atd.)
Přeměna slané vody na vodu pitnou
Dalším způsobem, kterým lze uspokojit rostoucí potřebu pitné i sladké vody, je odsolování. Tato metoda rovněž představuje odpovědný prostředek řízení vodních zdrojů:
- Výhody technologie reverzní osmózy při získávání vysoce kvalitní odsolené vody.
- Udržení kontroly nad investičními a provozními náklady.
- Omezení dopadů výroby pitné vody na životní prostředí, a to na základě využití obnovitelných energií k napájení zařízení pro úpravu vody, jakož i na základě interní rekuperace energie a rozptýlení solných koncentrátů (solanky) za účelem ochrany flóry a fauny.
Dezinfekce vody před distribucí
Dezinfekce je poslední etapa úpravy vody ve výrobě pitné vody. Je důležitá z mnoha důvodů:
- Odstraňuje z vody veškeré patogenní mikroorganismy.
- Zajišťuje bakteriologickou kvalitu vody pro spotřebitele díky zbytkovému účinku dezinfekčního procesu.
- Zvolte nejvhodnější dezinfekční systém: chloraci, ozonaci nebo UV záření.